Simulering och visualisering

Med enkla medel, sparsamt med utrustning och tidsbrist så kan du skapa simuleringar för dig och dina vänner. Allt från katastrofövningar och larmfall till mindre procedurer. Fantasin är det enda som sätter gränserna!

Här hittar du mallar för larmfall. Du kan justera precis som du vill. De bygger på SWESEM’s modell men också efter hur vi simulerar på läkarprogrammet i Örebro.

När du är ny med ABCDE kan du fokusera på att se till att du undersöker allt som ingår i ABCDE. Nästa steg kan vara akuta åtgärder och reevaluering. När du blivit bättre så kan du allt mer fokusera på vidare medicinsk handläggning, planering för transport och hur du kommunicerar i teamet.

Här finns lite tips om feedbackmodeller: https://akutentips.info/feedback/

Utrustning, lokal osv:

Du kan ha ett riktigt larmrum med ett helt larmteam och en sim-docka. Det är bra. Men det kan också vara väldigt bra med en kollega/HLR-docka, en abcde-vagn och en whiteboard tavla (skriv upp parametrar). Kanske kan du simulera med ännu mindre resurser!?…..Svaret hoppas vi är ja.

Kanske kan du till och med simulera helt utan lokal, utrustning och kollegor…kanske kan man simulera mentalt?

Skapa ett fall:

Här kommer en ifyllbar pdf du kan använda. Eller så ändrar du i de två exempel på färdiga fall som finns nedan. Skriv gärna ut ett EKG, en bild på kraschat fordon eller annat som kan göra det ännu bättre. Svårare än så är det inte.

Skapa en checklista:

Ändra gärna och anpassa efter ditt fall. Stryk, lägg till osv. Låt inte det ta för mycket tid bara. Det ska ju vara enkelt att simulera 🙂

Om du vill veta mer:

Skoj. Eller hur. Detta är det bästa som finns, förutom att jobba med patienter då såklart :-). Gå in här och få massor med inspiration https://emsimcases.com/

Visualisering och mental träning

Denna del är under arbete…

Mental träning och visualisering är väl beprövat och dokumenterat inom andra fält, framförallt inom prestationsidrott. Inom sjukvård och då särskilt det akutomhändertagandet så finns det sparsamt med publicerade studier. En del av Evidence Based Medicine är att utnyttja erfarenheter, det logiska och det förväntade. Personligen tror jag att strukturerad mental träning och visualisering är en del av framtiden inom akutsjukvården och medicinsk undervisning.

Tills det kommer mer material här så läs gärna denna bloggpost om Robert Loyd’s upplevelser i Sydafrika https://www.stemlynsblog.org/englishman-south-africa-robert-lloyd-st-emlyns/